pondělí 10. listopadu 2014

Recenze: Slavnost Johna Saturnalla; Lawrence Norfolk

Argo 2013
370 stran

Anotace z knihy (protože ta internetová je otřesná):
Dlouho očekávaná literární hostina uznávaného autora představuje Anglii 17. století jinak než většina historických próz. Cromwellův státní a náboženský převrat sledujeme ze závětří kuchyně venkovského panství, kam občanská válka na hrdinu Johna Saturnalla doléhá jen pramálo, což se má změnit. Ale jestliže každá válka jednou skončí a je zase lépe, to, co neskončí, je jídlo, hostiny a slavnosti všeho druhu. Dokud nepřijde hladomor, prožíváme s Johnem nejen nerovný milostný vztah se šlechtickou dcerkou Lukrécii, ale především se až ,,obžerně,, paseme na roztodivných, někdy šílených laskominách barokní kuchyně.

Nálepka na knize slibuje literární hostinu roku. A tou Slavnost Johna Saturnalla rozhodně je, protože o takovou spoustu jídla jsem v knize už dlouho nezavadil - samozřejmě pokud do toho nepočítám kuchařky. A u kuchařky rovnou i zůstanu, protože každá část knihy začíná dobovým receptem od samotného Johna Saturnalla. Ale abych se přiznal, podle Saturnallových receptů bych neuvařil ani brambory, protože tehdejší měření a přirovnání byla vážně… Divná. Popravdě jsem si to jídlo nedokázal pořádně představit, dokud se neobjevilo na slavnostní tabuli. Recepty jsou tedy jen jakýmsi zpestřením celé knihy.

Hodně se mi také líbilo téma pradávné hostiny, její překroucení jinými náboženstvími a následného obvinění, že hlavní náplní hostiny bylo uctívání ďábla. Johnova matka je jako poslední strážkyně hostiny nařčena z čarodějnictví, a proto musí i se synem utéct před fanatickým knězem, který je rozhodnutý ji upálit… Rozuzlení zápletky na konci knihy pak bylo dech beroucí, a přesně takový typ knížek miluju.

Argo si s knihou vyhrálo - přebal, obálka, papír i ilustrace jsou nádherným příkladem toho, jak by taková ,,lepší,, kniha měla vypadat.

Slavnost Johna Saturnalla mi dala přesně to, co slibovala, a ještě něco navíc, takže jsem nadmíru spokojen. A dokonce i ta sladká tečka na závěr mi nebyla nijak protivná.

100%

Žádné komentáře:

Okomentovat